5:a, 90s, fredagstipset, komedi, mystery, skräck #blogg100, bröst, cemetary, child shot in the forehead, corpse, cult, dellamorte dellamore, disembodied head, zombies

Fredagstipset v. 11 The cemetary man (1994)

Titel: Dellamorte Dellamore / The cemetary man (1994)
Regissör: Michele Soavi
Skådespelare: Rupert Everett, Francois Hadji-Lazaro och Anna Falchi
Genre: Skräck, romantik, mystery
Längd:  105 min
 
Francesco Dellamorte arbetar på en kyrkogård i den Italienska byn Buffalora. Han lever i ett fallfärdigt hus på området med endast sin mentalt handikappade assistent Gnaghi som sällskap. Han verkar inte förvånas över att alla lik återvänder som zombies sju dagar efter att de begravts. Francesco (Rupert Everett) möter den mystiska men supersnygga She (Anna Falchi), drömmer Francesco eller tappar han förståndet?
 
 
 
Det här är ett hopkok av skruvad humor och existentiell närvaro. Slutet är framförallt mäktigt, men det finns många sköna stunder i denna underbara film. Romantiken, skräcken och komiken lever i en perfekt symbios med varann där ingenting blir för mycket eller för lite. Det är mästerligt komponerat, det finns bara ett minus för denna filmen och det är att den är för kort. Tiden har aldrig gått så fort tidigare på film.
 
 
Betyg 5/5